Płynny chlorofil. Właściwości, występowanie, preparaty i skutki uboczne

Pewnie większość z nas wie już, że to chlorofil odpowiada za zielony kolor roślin. Nie jest tajemnicą, że ma on zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wydawać by się mogło, że kluczem do spożycia odpowiedniej dawki będą duże ilości zielonych warzyw.

Jednak należy brać pod uwagę to, że obecnie trudno będzie nabywać warzywa, których wartość odżywcza będzie na wysokim poziomie. Dlatego właśnie naukowcy doprowadzili do tego, że mamy wyizolowany chlorofil z zielonych tkanek i podawany jest nam w formie płynnej.

Chlorofil

To grupa związków chemicznych, które znajdują się w roślinach, algach i bakteriach. Mamy chlorofil a i b, który znajduje się w organizmach żywych oraz c i d, który występuje tylko w glonach. Wszystkie wymienione rodzaje tych związków odpowiadają za proces fotosyntezy a więc umożliwią roślinie czy bakterii prawidłowy wzrost. Zielona barwa wynika z tego, że pochłania dużo światła czerwonego i niebieskiego a odbija zielone i w takim kolorze jest widoczny.

W budowie najważniejszy będzie centralnie położony atom magnezu. Chlorofil jest związany z energią słoneczną i określony w wielu przypadkach jako sok słoneczny. W związku z dużym powinowactwem do tlenu określany jest także jako zielona krew roślin. Podobny w budowie do ludzkiej hemoglobiny.

Chlorofil w płynie

Chlorofil – właściwości

Pewnie każdy wie od młodych lat, że trzeba jeść warzywa. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego jak jest to ważne. Spożywają chlorofil chronimy organizm przed wolnymi rodnikami, które sieją spustoszenie na poziomie komórkowym naszego organizmu. Dodatkowo wnętrze naszego ciała jest dotlenione ze względu na to, żę chlorofil jest powinowatym do tlenu i będzie również działał odkwaszająco.

Umiejętnie oczyszcza krew i wszystkie płyny ustrojowe, dużo toksycznych związków będzie unieszkodliwiana. Regulacja pracy układu pokarmowego to kolejna duża zaleta tej zielonej krwi, która wspomaga budowanie flory jelitowej, czuwa nad hodowlą w organizmie pomocników i niszczy szkodliwe drobnoustroje.

Skoro bakterie nie lubią tlenu a tam, gdzie będzie pojawiać się chlorofil będzie pojawiać się tlen można ogólnie powiedzieć, że chlorofil jest idealnym sposobem na to, by unikać rozwoju bakterii w organizmie. Również z tego powodu warto go w dużych ilościach dostarczać do organizmu, by poradzić sobie z chorobami bakteryjnymi.