Chlorofil i jego zdrowotne działanie…

W sezonie wiosennym oraz letnim będziemy chętnie sięgać po warzywa i rośliny zielone. Nowalijki zaczynają zalewać rynki a świeży smak sprawia, że codziennie włączamy je do swoich posiłków.

Kolor zielony to wizytówka ciepłych dni. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej mówi się o tym, że ciepłe dni reprezentują nam okres przebudzenia, rozkwitu. O tej porze właśnie mamy czas, który sprzyja wątrobie oraz pęcherzykowi żółciowemu. Produkty zielone, które będą spożywane w tym okresie wpływają korzystnie na procesy trawienne oraz zmiany w metabolizmie. Mogą one odpowiadać za regulowanie fizjologii naszego organizmu. Dodatkowo mają one wiele cennych życiodajnych składników a to związane między innymi z zielonym barwnikiem chlorofilem, który gwarantuje nam oczyszczenie oraz wpływa na gaszenie stanów zapalnych oraz odmładzanie.(http://www.duochlorofil.pl/)

Chlorofil może wpływać na leczenie anemii. Będzie decydował o większej liczebności krwinek czerwonych oraz będzie dostarczać żelaza. Może gwarantować nam obniżenie wysokiego ciśnienie krwi i zwiększa krzepliwość. Budowa cząsteczkowa chlorofilu okazuje się być zbliżona do hemoglobiny. Dlatego nazywa się ją często krwią rośliny i dlatego działa skutecznie w kierunku naszej własnej odbudowy. Chlorofil może także gwarantować nam hamowanie rozwoju guzów.

Pomaga więc walczyć z nowotworami, ponieważ może chronić przed niepotrzebnymi zmianami patologicznymi w molekuła DNA. W ten sposób blokuje się przekształcenie zdrowych komórek w komórki rakowe i dzięki temu dezaktywuje się karcynogeny. Chlorofil daje nam również szansę na leczenie cukrzycy, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę i wzmacnia czynność tarczycy i trzustki. Dla układu trawiennego będzie ważne to, że wspomaga nam korzystną florę jelitową i przynosi ulgę, jeśli pojawiają się wrzody. Wzmocniony będzie układ naczyniowy, zmniejszone żylaki i będzie ulga w hemoroidach.

Stosowany regularnie zwiększać może zasadowość organizmu, chroni przed zakwaszeniem oraz neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, usuwa pozostałości po lekach. Można także oczekiwać regulowania cyklu miesiączkowego, wsparcia dla laktacji i stymulacji systemu immunologicznego organizmu. Można również liczyć na więcej energii. Warto więc starać się o to, by każdego dnia spożywać porcję zielonych, cennych składników. Najlepszym źródłem będzie nać pietruszki oraz selera, do tego ogórek zielony, liście młodych buraków, algi czy trawy zbożowe.

Chlorofil może mieć czystą postać, gdy będzie przygotowany w formie specjalnego suplementu diety.