Właściwości chlorofilu

Chlorofil gwarantuje nam następujące właściwości:

- hamuje rozwój guzów, pomaga chronić się przed nowotworami, chroni nasze DNA przed zmianami, blokuje zmianę zdrowych komórek w komórki rakowe, zatrzymuje wpływać na nasz organizm karcynogenów, a więc tych substancji, które powodują raka

- zwiększa ilość czerwonych krwinek, dostarcza żelaza, poprawia leczenie anemii

- wpływa lepiej na krzepliwość w momencie, gdy chodzi o hemofilię

- wpływa dobrze na zasadowość organizmu, może chronić przed zakwaszeniem, hamuje zły wpływ białka

- neutralizuje działanie pierwiastków ciężkich w organizmie szczególnie takich jak kadm, usuwa toksyczne pozostałości po lekach, usuwa toksyny

- neutralizuje zapach potu, usuwa nieprzyjemny oddech, oczyszcza zęby, dziąsła, jest świetnym, rozwiązaniem zastępującym nam sklepowy płyn do płukania jamy ustnej.

- ogranicza zapotrzebowanie na insulinę, wpływa korzystnie na leczenie cukrzycy, poprawia pracę tarczycy oraz trzustki

- oczyszcza oraz odwadnia jelita, poprawia rozwój dobrej flory bakteryjnej jelit, łagodzi hemoroidy

- oczyszcza wątrobę, poprawia funkcjonowanie, chroni przed zapaleniem wątroby

- chroni i wzmacnia układ naczyniowy, leczy żylaki

- poprawi leczenie problemów z wrzodami

- wpływa na lepsze gojenie się ran, niszczy bakterie w ranach

Walka z dolegliwościami

- wpływa dobrze na wzrok

- poprawia pracę tarczycy

- wpływa na tworzenie witamin E, A, K

- wpływa na regulowanie cyklu miesiączkowego

- regeneruje tkanki, doprowadza tlen do mózgu oraz komórek ciała, wpływa na niszczenie wolnych rodników, które odpowiadają za starzenie się organizmu

- łagodzi objawy astmy

- pokonuje nieżyt i chroni przed stanami zapalnymi w organizmie między innymi przed bólem gardła, ropotokiem, zapaleniem dziąseł, owrzodzeniem błon śluzowych, leczy stany zapalne skóry, stawów, łagodzi ból związany ze stanami zapalnymi

- dodaje energii

- wpływa na to, że wydzielać się będzie więcej mleka u matki karmiącej

- wpływa pozytywnie na system immunologiczny

- korzystnie działa na regulację ciśnienia tętniczego

- poprawia koloryt skóry

- niszczy zaczerwienienia na skórze

Jeśli chcemy spożywać chlorofil musimy postawić na zielone warzywa miedzy innymi zielone części pora, naci pietruszki, selera, ogórek, młode liście buraków.

Warzywa zielone potraktować można jako związki skomplikowane. Przy schorzeniach i problemach hormonalnych spożywanie tego soku może nie być obojętne. Warto tutaj wziąć pod uwagę takie warzywa jak: koperek, brokuły, liście kalafiora, liście rzepy, liście kalarepy, liście rzodkiewek, jarmuż, szpinak, liście kapusty włoskiej, pekińskiej, rzeżucha, mniszek lekarski, pokrzywa, babka i inne zioła, lucerna, trawy pszeniczne i jęczmienne.