Jak jedzenie zakwasza organizm?

W żołądku produkowany jest wodorowęglan sodu, który będzie odpowiadał za regulowanie ilości kwasów metabolicznych oraz dietetycznych. Kości nie buforują niebezpiecznych kwasów, mogą one być przez to mocno zniszczone. Kwasica organizmu to efekt złego trybu życia, środowiska oraz diety zakwaszające.

Zakwaszeniom będzie sprzyjać jedzenie słodkich owoców. Wapń z kości będzie zabierany w momencie, gdy organizm nie będzie pracował odpowiednio, nie będzie wodorowęglanu sodu. Wtedy kwasy zbierają się w krwi oraz tkankach. Jako produkt uboczny w żołądku wydziela się zakwaszający chlorowodór. Ta substancja jest przyczyną powstania nowotworów, najczęściej raka żołądka. Ludzie oczywiście tkwią w zamkniętym kręgu. Im więcej produkowanego będzie wodorowęglanu sodu tym więcej będzie się wydzielać zabójczego chlorowodoru.

Reklama: Zakwaszenie organizmu - suplement diety Prodeacid - więcej >>

Dlatego tak ważne będzie prowadzenie zdrowego trybu życia, alkalicznego. Im mniej buforującego wodorowęglanu produkuje organizm tym mniejsze ryzyko zachorowania. Ponadto zdrowa dieta jest bardzo ważna, ponieważ to ona będzie wspomagać utrzymanie alkalicznej budowy ciała. Na każdą powstałą w żołądku cząsteczkę kwasu tworzy się taka sama ilości wodorowęglanu sodu.

Obrazuje to proste równanie chemiczne: NaCl + H2O + CO2 NaHCO3 + HCl

Nasz żołądek ma przede wszystkim dbać o utrzymanie zasadowej budowy ciała a nie trawienie. Produkowany wodorowęglan sodu będzie dostarczony do krwi, tkanek oraz narządów. Gdy w żołądku jest nadmierne pH powyżej 8 będzie się tworzyć wodorowęglan sodu, który ma alkalizować jedzenie. Tak naprawdę jedzenie nie jest trawione w żołądku.

Jedynym organem, który odpowiada za trawienie będą zęby. To żucie jedzenia będzie wspomagać pracę ślinianek. Gdy jedzenie jest już strawione do formy płynnej będzie można oczekiwać, że produkowane będą zdrowe komórki krwi, tkanek oraz narządów. To właśnie ślina jest bardzo ważnym zasadowym związkiem, który będzie decydował o neutralizacji kwasów, które tworzą się w czasie jedzenia. Warto więc zadbać o to, by nie dostarczać do organizmu nadmiernej ilości składników kwasowych.

Zamiast tego należy dbać o wprowadzenie takich składników, które mają charakter alkaliczny, to właśnie dzięki niemu będzie można oczekiwać, że nasz organizm będzie pracował na wyższym poziomie.